Om Riskutbildning del ett och två

En viktig del av vägen mot körkortet, eller rättare sagt obligatoriska delar, är de två riskutbildningar du ska genomgå som körkortselev. Precis som namnet  ponerar handlar det om utbildningar som har med olika typer av risker i trafiken att göra. Riskettan är framförallt en teoretisk utbildning som tar upp vanliga riskbeteenden i trafiken. Denna utgår ifrån visionen om att ingen människa ska behöva dö i trafiken. Meningen med utbildningen är alltså att förebygga olyckor, skapa medvetenhet om olika slags beteenden som förhöjer riskerna – och ge råd till våra blivande förare.

Vill du veta mer om riskutbildning del 1 i Stockholm, kolla in den här sidan.

Att kunna värdera är viktigt

varderaAtt kunna värdera risker, och veta hur du undviker att hamna i trafiksituationer där du potentiellt kan skada, eller i värsta fall döda, en annan människa, är givetvis väldigt, väldigt viktigt för alla som ska ta körkort.

Traditionellt sett gick man bara en riskutbildning i samband med körkortsutbildningen; den så kallade Halkkörningen. Men from 2008 så måste alla körkortselever även genomgå en kurs i risker som har med bilkörning kontra trötthet, droger och alkohol att göra.

Statistiken talar sitt tydliga språk

Bakgrunden är att de allra flesta dödsolyckor på vägarna har med just dessa riskfaktorer att göra. Visserligen är det självklarheter, men det är ändå viktigt att vara medveten om hur du ska agera som bilförare när du känner dig trött. Det kan faktiskt vara en fråga om liv och död. Och om inte annat, så talar statistiken sitt klara språk: varje dag sker olyckor på grund av trötta bilförare, ömsom harmlösa singelolyckor, ömsom tragiska dödsolyckor.

Att alkohol eller droger inte har med bilkörning eller trafik att göra behöver man inte vara ett geni för att förstå. Men ändå kör tusentals bilförare påverkade av dylika substanser varje dag i Sverige. Detta, och många liknande fall, kommer du att få diskutera och öka din kunskap om på riskutbildning del 1.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s