handledarkurs tips

Handledare – om att vara ett föredöme

En av de absolut viktigaste sakerna att reflektera över som handledare är din roll som föredöme i trafiken. Är du förälder till eleven kan detta vara extra viktigt.

handledare-foredomeFör även om ni inte genomfört än enda övningskörning tillsammans än, så har du redan undervisat i trafikkunskap och trafikbeteenden indirekt under många år. Detta i egenskap av ditt eget bilkörande.

Det är ju allmänt känt att barn och ungdomar inte gör som man säger till dem – de gör som du gör, de agerar i enlighet med sina förebilder och rollmodeller. I detta ingår förstås att eleven – ditt barn eller släkting eller bekant – redan har en bild inom sig, medveten eller omedveten – hur man beter sig i trafiken. Och det är inte säkert att denna bild överensstämmer med din uppfattning.

Hur beter du dig själv i trafiken egentligen?

Därför kan det vara bra att tänka igenom hur du själv beter dig i trafiken – och vad din ”elev” har för bild och uppfattning om din bilkörning idag. Ta upp saken om du är osäker och diskutera den.

Fråga dig själv: håller du hastighetsbegränsningarna? Är du lugn i trafiken? Visar du hänsyn? Vad är dina egna styrkor och svagheter? Kan du trafikreglerna eller behöver du själv en uppdatering?

Var öppen och lyhörd som handledare

Som handledare är det viktig att vara öppen och lyhörd. Var inte rädd för att diskutera beteenden och trafikkunskaper med din elev.

Det är inget misslyckande i att inte veta allt, kunna allt, ha svar på allt. Se istället din roll som handledare som ett utmärkt tillfälle att ifrågasätta och utveckla din egen roll som bilförare. Även om du har körkort, och har haft körkort länge, kan det vara med återkoppling.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s