handledarkurs tips

För dig som ska gå handledarkurs Stockholm

Den här sidan är till för dig som ska bistå någon att ta körkort. Eller ”bistå” förresten – att vara handledare är mer än så. Som handledare för din elev så ansvarar du för att övningskörningen utförs säkert, tryggt och på ett sätt som utvecklar elevens kunskaper i trafiken.

Därför är det förstås viktigt att du som handledare vet vad som är rätt eller fel. Att du har koll på trafikregler, vanor och ovanor i trafiken, men inte minst: har en förmåga att anpassa dig roll som handledare utifrån elevens nuvarande kompetens bakom ratten.

Som handledare fungerar du som ett slags modell och ett föredöme för hur man beter sig i trafiken. Dina tillgångar, men tyvärr också brister, kommer eleven snabbt att ta efter och göra till sina.

Försök därför att ha en plan för din roll som handledare. Tänk igenom hur du på bästa sätt överför dina kunskaper och din filosofi i trafiken till din körelev.  Tänk igenom på vilka som kan vara dina negativa beteenden och försök att undvika dessa. Var öppen. Diskutera med din elev vad som är rätt och fel.

Gör rätt från början!

Som du säkert vet så har trafikklimatet förändrats i Sverige, även om många av reglerna är detsamma som när du tog körkort. Idag är körningen generellt sett aggressivare och trängre, vilket ställer stora krav på koncentrationsförmågan och färdigheten hos nya bilförare.

En duktig bilförare måste inte bara kunna alla regler, utan vara medveten om riskerna i trafiken och känna till sina egna begränsningar som människa och bilförare. Denna attityd kan du som handledare påverka och forma. Det är viktigt att forma denna filosofi tidigt, redan innan eleven tar sitt körkort.

Undersökningar visar nämligen att många av de vanor vi skaffar oss i trafiken innan vi tar körkort, följer med oss genom hela livet. Det gäller alltså därför att göra rätt från början.

Fräscha upp kunskaperna

Att gå handledarkurs, (eller handledarutbildning Stockholm,) innebär att du genomgår en kurs tillsammans med din elev. Under kursens gång får du en uppfräschning av dina trafikkunskaper och möjlighet att aktivt delta i diskussioner om trafikregler, säkerhet och attityder. Allt för att du ska bli en så bra handledare som möjligt.

Även om du har många års erfarenhet av bilkörning och även om det var länge sen du tog ditt körkort, kan det vara bra med den återkoppling och förnyelse som en handledarkurs innebär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s